EK představí novou prognózu, ČR asi předpoví pro letošek stagnaci

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes představí svou novou makroekonomickou prognózu. Ta bude obsahovat nejen výhled vývoje hospodářství Evropské unie a eurozóny, ale i všech 27 členských zemí bloku. Česku podle zdrojů ČTK komisní experti zřejmě předpovědí, že letos bude jeho hospodářství stagnovat. Příští rok by se pak ale mělo vrátit k růstu kolem 1,5 procenta.

Prognóza obsahuje kromě údajů ohledně ekonomického růstu i řadu dalších dat, například výši rozpočtového deficitu. Z tohoto pohledu bude zajímavé mimo jiné to, jak si bude stát Španělsko. To je jednou z největších zemí eurozóny, o níž experti nicméně mají nyní obavy, aby se nestala další obětí dluhové krize, která Evropu už delší čas sužuje.

Podle zdrojů agentury Reuters komise zřejmě řekne, že Madrid nesplní maximální limit pro schodek (5,3 procenta HDP), který od unie dostalo, pokud nepřistoupí k dalším opatřením. Už ty dosavadní nicméně v zemi sužované největší mírou nezaměstnanosti v EU vyvolávaly masivní protesty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK