Americké akcie mírně posílily, ztráty zastavilo i euro

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek zpevňovaly, většinu zisků ale nakonec odevzdaly a technologické tituly mírně oslabily. Na obchodování má pořád ještě negativní vliv vývoj v Evropě, i když na trh příznivě zapůsobila zpráva, že vlády členských zemí eurozóny Řecku pošlou další část dohodnuté pomoci. Na devizových trzích po více než týdnu přestalo oslabovat euro.

 

Dow Jonesův index vzrostl o 19,98 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,16 procenta na hodnotě 12.855,04 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,25 procenta na 1357,99 bodu, index Nasdaq Composite ale o 0,04 procenta klesl a uzavřel na 2933,64 bodu.

Investoři se začali vracet na trh částečně i díky zprávě, podle které se minulý týden v USA mírně snížit počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Technologický sektor ale táhla dolů emise společnosti Cisco Systems, která nastínila horší výhled. Akcie firmy tak ztratily přes deset procent.

"Obchodníci a investoři se vracejí k sektorům, kde ceny výrazně klesly, a při dalším poklesu nakupují. Pak se ale najednou ti, co mají strach, rozhodnou, že začnou zase prodávat," popsal rozkolísané obchodování na burzách hlavní analytik Paul Mendelsohn z investiční společnosti Windham Financial Services.

Trh pozorně sleduje vývoj v Řecku, které se po nedělních parlamentních volbách zatím nedokázalo dohodnout na sestavení nové koaliční vlády. Ve hře tak pořád zůstává možnost, že Řekové půjdou k volbám znovu, a to asi už v v červnu.

Na devizových trzích euro zastavilo pokles, který trval více než týden, a vydalo se vzhůru. Vůči dolaru se tak odpoutalo od více než tříměsíčního minima, na které se mezitím dostalo. Částečně mu pomohlo zklidnění situace kolem vývoje cen španělských dluhopisů, i když trh stále vyhodnocuje, jak moc je pravděpodobné, že by Řecko mohlo vystoupit z eurozóny.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2946 USD, a odpoutalo se tak od středečního kurzu 1,2910 USD. To byla zároveň nejnižší hodnota od konce ledna. K japonskému jenu euro zpevnilo o 0,5 procenta na 103,55 JPY, dolar k jenu přidal 0,4 procenta na 79,96 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK