Inflace v Číně klesla na 3,4 procenta, výroba roste pomaleji

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. května (ČTK) - Míra inflace v Číně podle tamního statistického úřadu v dubnu činila 3,4 procenta, a snížila se tak z březnových 3,6 procenta. Cenová hladina klesla navzdory tomu, že ceny potravin zůstávají vysoko a rostou tempem sedmi procent ročně. Ukázalo se také, že výrazně klesla dynamika růstu průmyslové výroby.

Mírnější růst cen dává Pekingu prostor pro další uvolnění měnové politiky, čímž by vláda podpořila hospodářský růst. Ten sice ve srovnání s jinými zeměmi v prvním čtvrtletí pokračoval svižným tempem, na čínské poměry ale pomaleji.

"Potvrzuje se, že inflace klesá a že (měnová) politika se zaměří na podporu hospodářského růstu," poznamenal ekonom Čang Č'-wej z finančního ústavu Nomura v Hongkongu. Na vyhlídkách inflace se toho ale podle něj moc nemění.

Ceny potravin zvolnily růst na rovných sedm procent z předchozích 7,5 procenta. To je mnohem méně než loni, kdy růst cen potravin vysoko přesahoval deset procent a v létě se dokonce pohyboval kolem 14 procent. V dubnu výrazně zlevnilo vepřové maso, což je komodita, která do cen potravin promlouvá velmi výrazně.

Značnou pozornost ale trhy věnovaly zprávě o průmyslové výrobě. Ta zpomalilo tempo růstu na pouhých 9,3 procenta, zatímco v březnu růst činil 11,9 procenta. Výsledně výrazně zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters předpokládali, že růst výroby se příliš nezmění, respektive mírně vzroste na 12 procent.

Potíže do určité míry naznačila už čtvrteční zpráva o zahraniční bilanci Číny. Ukázalo se totiž, že výrazně zpomalil růst dovozu i vývozu. To svědčí nejen o potížích v zahraničí, ale také o slabší poptávce na čínském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK