Na Vysočinu přijelo v 1. čtvrtletí víc turistů a zdrželi se déle

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 11. května (ČTK) - Na Vysočině se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo 60.174 lidí, ve srovnání se stejným obdobím loni jejich počet stoupl o 8,6 procenta. Pokračuje tak oživení cestovního ruchu, které se po několika letech útlumu začalo v kraji projevovat minulý rok. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu od letošního ledna do konce března nocovalo v hromadných ubytovacích zařízeních na Vysočině víc domácích turistů i cizinců, dobu pobytu si ale prodloužili jen čeští návštěvníci.

Tuzemští hosté tvoří tradičně rozhodující část klientely hotelů, penzionů a ubytoven na Vysočině. V prvním čtvrtletí jich v kraji nocovalo zhruba 50.800, což byl o 9,4 procenta vyšší počet než zkraje minulého roku. Tito hosté letos představovali více než čtyři pětiny všech ubytovaných v kraji. V meziročním porovnání si také v průměru o desetinu prodloužili dobu pobytu.

Počty zahraničních návštěvníků se v letošním prvním čtvrtletí zvýšily o 4,4 procenta na 9361 osob. Jejich pobyty se však proti loňskému prvnímu čtvrtletí zkrátily skoro o čtyři procenta.

Dohromady vykázali hoteliéři na Vysočině za první tři měsíce tohoto roku 140.439 přenocování. Na domácí klientelu z nich připadaly opět více než čtyři pětiny.

V minulém roce se návštěvnost Vysočiny meziročně zvýšila o 5,1 procenta. Přes další letošní zlepšení ale tento region zůstává mezi třemi kraji s nejnižšími počty turistů v Česku. Je to dáno i tím, že nemá žádné lázně. Méně lidí se letos ubytovalo jen v Pardubickém a Ústeckém kraji.

V celé zemi vzrostl v prvním čtvrtletí počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 8,7 procenta na 7,7 milionu. Celkem přijelo 2,6 milionu hostů, což je o 12,8 procenta více než před rokem. Česko je stále oblíbenější destinací Rusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK