Do Zlínského kraje přijelo v prvním kvartále roku více lidí

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 11. května (ČTK) - Ve Zlínském kraji se ubytovalo v prvním čtvrtletí letošního roku 92.356 lidí. V meziročním srovnání je to o 5,8 procenta více než ve stejném období loni. V hotelech, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních však strávili v prvním kvartále roku méně nocí. Předběžné údaje o cestovním ruchu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Do Zlínského kraje přijelo od ledna do konce března více domácích i zahraničních turistů. Tuzemských návštěvníků se v regionu ubytovalo 79.175, meziročně o 4,3 procenta více. Počet zahraničních turistů se meziročně zvýšil ještě výrazněji, a to o 15,3 procenta na 13.181 lidí.

V ubytovacích zařízeních v regionu v prvním čtvrtletí roku turisté strávili 259.836 nocí, tedy o 3,3 procenta méně než ve stejném období loni. Pokles mají na svědomí domácí hosté, kteří v hotelích a penzionech pobyli jen 223.306 nocí, což znamená oproti loňsku propad o 5,4 procenta. Naproti tomu statistikové registrují nárůst u zahraničních hostů, a to o 12,3 procenta na 36.530 nocí.

Rostoucí návštěvnost hlásí celá země. Počet přenocování hostů v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 8,7 procenta na 7,7 milionu. Celkem přijelo 2,6 milionu hostů, což je o 12,8 procenta více než před rokem. K meziročnímu růstu počtu přenocování podle statistiků více přispěli zahraniční turisté. Česko je například stále oblíbenější destinací Rusů, byť nejvíce turistů přijelo tradičně z Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK