Do Libereckého kraje přijelo o pětinu víc turistů než loni

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 11. května (ČTK) - Do Libereckého kraje přijelo v prvním čtvrtletí letošního roku 191.405 turistů, což bylo o 19,8 procenta víc než před rokem. Růst návštěvnosti patřil v zemi k nejvyšším, vyšší byl jen v Karlovarském kraji, kam do konce března přijelo o 20,5 procenta víc návštěvníků než loni. Růst návštěvnosti zaznamenali podle informací z Českého statistického úřadu v prvních třech měsících ve všech krajích s výjimkou Pardubického, kde turistů ubylo.

Návštěvnost Libereckého kraje roste už třetí rok, letos se o to zasloužily především výborné sněhové podmínky v horských střediscích Krkonoš a Jizerských hor. Výrazně přitom přibylo zejména tuzemských návštěvníků, kterých přijelo do kraje nejvíc za posledních sedm let. V kraji trávilo jarní prázdniny či zimní dovolenou 141.320 tuzemských hostů, což představuje meziroční nárůst bezmála o čtvrtinu.

Do kraje ale přijelo i víc zahraničních turistů. Podle ubytovatelů přibývá Poláků a Slováků, vracet se začínají i Němci, kterých v posledních letech v horách výrazně ubylo. V hotelech a penzionech Libereckého kraje se jich v prvních měsících letošního roku ubytovalo 50.085, což bylo o 8,6 procenta více než před rokem. Ve srovnání se zimním obdobím v letech 2005 a 2006 jich je ale stále zhruba o 40 procent méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK