Slábnoucí ekonomika letos stáhne dolů také pronájmy kanceláří

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Pronájmy kanceláří v Praze kvůli slabšímu výkonu ekonomiky letos pravděpodobně meziročně klesnou o 15 až 20 procent. Na setkání s novináři to dnes uvedli realitní odborníci poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL). Oslabení nájemního trhu očekává firma v celé Evropě.

Pokles pronájmů administrativních ploch se projevil už v letošním prvním čtvrtletí. Firmy si od ledna do konce března pronajaly v hlavním městě 79.750 metrů čtverečních kanceláří, což je meziroční i mezičtvrtletní pokles o šest procent. Asi polovinu z uskutečněných transakcí navíc činily obnovené smlouvy dosavadních nájemců. Celkem bylo v hlavním městě na konci března 2,81 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří.

Na evropském trhu jako celku se v letošním prvním čtvrtletí pronajalo 2,3 milionu metrů čtverečních, což bylo meziročně o 15 procent méně.

Objem prázdných kanceláří v metropoli se od ledna do konce března mírně zvýšil na 12,3 procenta, což představovalo 344.000 čtverečních volných ploch. Podíl prázdných kanceláří v Praze na jejich celkové výměře je vyšší než evropský průměr, který činí 9,9 procenta.

"Celkové míry neobsazenosti budou během roku 2012 pomalu klesat. K tomu přispěje i velmi malé množství nových prostor uváděných na trh," řekl evropský ředitel průzkumu kancelářského trhu JLL Bill Page. Neobsazenost kanceláří se letos sníží pravděpodobně také v Praze, očekává analytik JLL Ondřej Novotný.

Nájemné za prvotřídní kanceláře v nejžádanějších evropských lokalitách v prvních třech letošních měsících poprvé od roku 2009 kleslo, a to o 0,3 procenta. V Praze činí nejvyšší měsíční nájemné za moderní kanceláře v centru města dlouhodobě 20 až 21 eur za metr čtvereční, což je asi 505 až 530 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK