EK: Eurozónu letos čeká propad o 0,3 pct, celá EU bude stagnovat

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. května (zpravodaj ČTK) - Hospodářství eurozóny letos čeká propad o 0,3 procenta, zatímco ekonomika celé Evropské unie bude stagnovat, očekává Evropská komise podle své nejnovější makroekonomické prognózy. V příštím roce by ale hrubý domácí produkt měl opět začít růst - v eurozóně o jedno procento a v EU o 1,3 procenta.

"Oživení je v dohledu, ale ekonomická situace zůstává stále křehká," řekl eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn. Mezi evropskými státy podle něj existují velmi výrazné rozdíly.

Výsledky hospodářství EU i eurozóny táhnou dolů hlavně Řecko, kde komise letos očekává propad ekonomiky o 4,7 procenta, a další země jižní ekonomiky bojující s recesí.

Portugalsku Brusel předpovídá pokles o 3,3 procenta, Kypru 0,8 procenta, Itálie o 1,4 procenta. Španělsko, na které se nyní kvůli jeho potížím upírají zraky politiků i expertů v obavách, aby se nestalo další obětí dluhové krize, podle komise čeká letos propad ekonomiky o 1,8 procenta.

Pokles hospodářství ale čeká i Nizozemsko (-0,9 procenta), Slovinsko (-1,4 procenta) a také jednu z nečlenských zemí eurozóny - Maďarsko (-0,3 procenta. Česká ekonomika by měla letos stagnovat, což je mezi deseti státy EU, které nejsou součástí eurozóny, druhý nejhorší výsledek právě po Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK