Pošta do března zvýšila tržby o 120 milionů na 5,14 miliardy Kč

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Česká pošta v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně tržby o 120 milionů Kč na 5,14 miliardy korun. Hrubý zisk činil 293 milionů Kč, původně plánovaný hrubý zisk 115 milionů tak překonala o 178 milionů Kč. ČTK to sdělila mluvčí firmy Marta Selicharová.

Zásadní podíl na příznivém výsledku má nové balíkové portfolio. Již v prvním čtvrtletí se výrazně zvýšil počet odeslaných balíků, a tržby tak vzrostly.

"Na výši hospodářského výsledku měly vliv i ICT služby a jejich rozvoj. Tržby za první čtvrtletí roku v tomto segmentu meziročně stouply na 125 procent. Kromě datových schránek a Czech Pointů se na nárůstu podílely i nové služby, které Česká pošta poskytuje. Jedná se například o projekt DONEZ," uvedla mluvčí.

Loni pošta i přes pokles tradičních služeb zvýšila zisk o 59 procent na 419 milionů korun. Provozní výnosy stouply o procento na 20,8 miliardy Kč. Pošta má na doručování zásilek do 50 gramů s cenou pod 18 korun monopol. Ten firmě skončí v příštím roce, kdy tuzemský trh čeká plná liberalizace. Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3400 poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK