Španělské banky asi budou muset výrazně posílit rezervy

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 11. května (ČTK) - Španělské banky zřejmě budou muset výrazně zvýšit objem rezerv proti vydaným úvěrům. Před oficiálním oznámením reforem v bankovním sektoru to píšou servery tamních médií. List El País napsal, že finanční domy budou muset objem rezerv zvýšit až na 47 procent objemu zdravých úvěrů v realitním sektoru.

O podrobnostech k chystané pomoci španělskému bankovnímu sektoru bude odpoledne informovat tamní vláda. Zdroj z vlády nicméně agentuře Reuters také řekl, že banky budou muset do konce letošního roku z bilance vyčlenit realitní aktiva.

Španělský bankovní sektor tvrdě doplácí na krach realitního trhu v roce 2008, po němž bankám zůstaly nedobytné úvěry za 184 miliard eur (asi 4,6 bilionu Kč). Bankovní sektor už sice absolvoval tři kola reforem, problémů se tím ale nezbavil.

Některé zdroje v minulých dnech avizovaly, že vláda zřejmě bude chtít po bankách, aby rezervy posílily o dalších asi 35 miliard eur. Tato částka by šla nad rámec zhruba 54 miliard eur, jimiž banky rezervy posilují právě teď.

Někteří analytici se domnívají, že vláda mimo jiné oznámí plán vytvořit takzvanou špatnou banku. Do ní by komerční banky mohly odložit ztrátové úvěry, a vyčistit si tak bilanci. Tuto variantu v minulosti zvolilo třeba Irsko a některé další země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK