MZe: Kontroly v Kladrubech a Povodí Labe nenašly závažně chyby

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Kontroly v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem a ve státním podniku Povodí Labe, které tam začátkem letošního února poslal ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), nezjistily tak závažná pochybení, aby bylo třeba podávat trestní oznámení. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Více informací odmítl sdělit s odvoláním na zákon o kontrole. Výsledky mediálně nejvíce propírané kontroly v Budějovickém Budvaru by měly být v červnu.

"Závěry kontrol předkládáme ministerstvu financí a finančnímu úřadu. Více informací, ani bližší podrobnosti sdělovat nemůžeme, podle zákona o státní kontrole jsme povinni zachovávat mlčenlivost," uvedl Žáček. Ministerstvo podle něj provádí kontroly resortních organizací průběžně. "Jak ministr Bendl zmínil již na začátku roku 2012, budou kontroly probíhat pravidelně," dodal mluvčí.

V Kladrubech podle dříve zveřejněných informací mělo ministerstvo kontrolovat transparentnost prodeje koní, veřejné zakázky a převedení majetku během nedávné transformace hřebčína ze státního podniku na státní příspěvkovou organizaci. Předmětem kontroly v Povodí Labe mělo být hospodaření podniku v letech 2009 až 2011.

Bendl v lednu nařídil také audit posledního velkého státního pivovaru, Budějovického Budvaru. Prověrku odůvodnil tím, že Budvar coby státní podnik bez kontroly zadává mnohamilionové zakázky. Podle médií se ale někteří zaměstnanci domnívají, že cílem auditu je najít důvod pro odvolání vedení podniku a následná dohoda s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě - Budějovický měšťanský pivovar. Dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru. Vláda však tyto spekulace opakovaně popřela.

Výsledek kontroly v Budvaru měl být původně znám už v březnu. Lidové noviny v dubnu uvedly, že průtahy vzbuzují nervozitu zaměstnanců pivovaru, kteří se domnívají, že kontroloři mají úkol "něco najít" za každou cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK