EK: Ekonomiku ČR i EU letos čeká stagnace, eurozónu propad

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. května (zpravodaj ČTK) - Ekonomika České republiky a Evropské unie bude letos podle dnešní prognózy Evropské komise stagnovat. Eurozónu, což je hlavní vývozní trh pro české firmy, čeká propad o 0,3 procenta. K růstu by se Česko i oba bloky měly vrátit v příštím roce. Podle údajů komise se v EU také zlepšují rozpočtové deficity, avšak zadlužení nadále stoupá.

Výhled komise pro Česko je pro letošek pesimističtější, než očekává ministerstvo financí. To předpokládá růst o 0,2 procenta. Naopak pro rok 2012 je EK optimističtější, neboť čeká růst hospodářství v ČR o 1,5 procenta, zatímco MF o 1,3 procenta.

"Prognóza EK se nijak neodchyluje od většiny ostatních odhadů pro českou ekonomiku. Podobné jsou i detaily - pokles spotřeby domácností a snižování schodku veřejných financí by měl kompenzovat příznivý vývoj zahraničního obchodu," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Vývoj české ekonomiky je odvislý od vývoje v eurozóně a EU, což jsou hlavní odbytiště české silně proexportně orientované ekonomiky.

Hospodářství unie se nyní podle eurokomisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna nachází v mírné recesi, oživení by mělo postupně přijít ve druhé polovině roku. "Oživení je v dohledu, ale ekonomická situace zůstává stále křehká," podotkl Rehn.

Mezi evropskými státy existují velmi výrazné rozdíly. Výsledky hospodářství EU i eurozóny táhnou dolů hlavně Řecko, kde komise letos očekává propad ekonomiky o 4,7 procenta, a další jižní ekonomiky bojující s recesí, především Španělsko, Portugalsko, Kypr a Itálie.

Hospodářský pokles čeká podle komise i Nizozemsko (-0,9 procenta), Slovinsko (-1,4 procenta) a Maďarsko (-0,3 procenta). Česko ve srovnání s dalšími státy EU, které neplatí eurem, čeká druhý nejnižší růst.

Prognóza obsahuje kromě jiného údaje o zadlužení a rozpočtových deficitech. U schodků se podle komise situace zlepšuje a rozpočtový schodek zemí EU by měl letos klesnout z loňských 4,5 procenta HDP na 3,6 procenta a ze 4,1 procenta v eurozóně na 3,2 procenta. Zadlužení ale naopak bude i nadále postupně narůstat, soudí EK. V EU by letos mělo dosáhnout 86,2 procenta HDP a v eurozóně 91,8 procenta HDP. Například v Řecku letos dluh dosáhne 160,6 procenta, zatímco v Estonsku 10,4 procenta. V ČR to bude 43,9 procenta HDP.

Hodně pozornosti se nyní upírá na Španělsko, které se snaží zabránit tomu, aby se stalo další obětí dluhové krize. Z údajů EK vyplývá, že Madrid letos a v příštím roce bez dalších reforem nesplní cíl snížit deficit na 5,3 procenta HDP letos a pod tři procenta příští rok.

Navíc španělskou ekonomiku po loňském růstu čeká letos i příští rok propad. Nezaměstnanost by měla letos vzrůst na 24,4 procenta a příští rok na 25,1 procenta, tedy zdaleka nejvíce z celé EU. Průměr v EU by měl letos podle metodiky EU dosahovat 10,3 procenta a v eurozóně 11 procent, v ČR by měla činit 7,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK