Španělské banky musí navýšit rezervy o dalších 30 mld. eur

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 11. května (ČTK) - Španělské banky budou muset v rámci nové reformy navýšit rezervy o dalších 30 miliard eur (758,1 miliardy Kč) a realitní majetek oddělit do speciálního subjektu. Bankám, které si nebudou schopné zajistit kapitál, slíbil stát finanční pomoc ve formě půjček. Nová opatření vlády mají posílit důvěru ve španělský bankovní sektor.

Investoři zprávu příliš nepřivítali. Španělské akcie v reakci na zprávu klesly a úroková přirážka ke srovnatelným dluhopisům Německa, měřítko rizikovosti země, stoupla na 456 bazických bodů. To ukazuje, že trhy nejsou přesvědčené, že nové kroky vlády mohou vyřešit čtyři roky trvající bankovní krizi v zemi.

Banky, které nebudou schopné získat další kapitál, budou moci získat pětiletou půjčku od státu prostřednictvím konvertibilních obligací s úrokem deset procent. To je dvojnásobek současné úrokové sazby státních dluhopisů.

Španělský bankovní sektor tvrdě doplácí na krach realitního trhu v roce 2008, po němž bankám zůstaly nedobytné úvěry za 184 miliard eur (asi 4,6 bilionu Kč). Bankovní sektor už sice absolvoval tři kola reforem, problémů se tím ale nezbavil, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK