Španělsko by mohlo získat více času na snížení schodku rozpočtu

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 11. května (ČTK) - Španělsko by mohlo získat více času na snížení rozpočtového schodku, pokud by Madrid představil důvěryhodný tří až čtyřletý plán, jak se chce vypořádat se svými problémy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na úředníky eurozóny.

O snahách Španělska splnit tento cíl v době, kdy se země potýká s recesí a nákladnou reorganizací bankovního sektoru, budou v pondělí jednat ministři financí eurozóny na svém pravidelném setkání v Bruselu.

Španělsko slíbilo, že v letošním roce sníží rozpočtový schodek na 5,3 procenta hrubého domácího produktu z 8,5 procenta v roce 2011. V příštím roce by pak měl klesnout na tři procenta HDP. Pokud by Madrid tento cíl nesplnil, nebo by mu ministři financí eurozóny nedali více času na jeho splnění, čelila by země podle nových, přísnějších rozpočtových pravidel finančním sankcím.

Španělsko by mohlo získat více času, pokud přesvědčí ministry a trhy plánem, jak chce dostat problémy pod kontrolu, uvedl zdroj. Španělsko trvá na tom, že nebude potřebovat více času a chce splnit cíle, jak bylo dohodnuto. Někteří politici a ekonomové však uvádějí, že splnění tohoto cíle je nerealistické vzhledem ke tomu, že španělská ekonomika má letos klesnout o 1,8 procenta a příští rok o 0,3 procenta.

Jedinou obavou podle zdrojů je, že pokud by Španělsko dostalo více času na snížení deficitu, chtěly by další země eurozóny stejnou výjimku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK