Americké akcie kvůli bankám klesly, euro oslabilo

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. května (ČTK) - Americké akcie ke konci obchodování smazaly zisky a kromě technologického indexu uzavřely se ztrátou. Pokles způsobily finanční společnosti, které reagovaly na zprávu od banky JPMorgan. Ztráty mírnily technologické společnosti a příznivá statistika.

Index Dow Jones klesl o 34,44 bodu, tedy 0,27 procenta, na 12.820,60 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 4,6 bodu, neboli 0,34 procenta, na 1353,39 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,18 bodu, čili 0,01 procenta, na 2933,82 bodu.

JPMorgan Chase & Co oznámila, že přišla během šesti týdnů minimálně o dvě miliardy dolarů. Jde o ztrátu, kterou utrpěla z obchodování a za kterou patrně stojí nevhodný hedging. Tedy zajišťovací strategie, která má banku chránit před rizikem, které podstupuje při investicích se svými vlastními penězi. Akcie firmy klesly o devět procent a stáhly dolů celý finanční sektor.

Akcie výrobce čipů Nvidia však zpevnily o téměř osm procent. Firmě pomohly čtvrtletní výsledky hospodaření, které překonaly očekávání trhu. Výrobce čipů Intel vzrostl o 1,4 procenta.

Důvěra amerických spotřebitelů vzrostla na počátku května nejvýše za více než čtyři roky. Američané zůstávají optimističtí ve výhledu dalšího vývoje trhu práce. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou ve spolupráci s agenturou Thomson Reuters stoupl na počátku května na 77,8 bodu, nejvýše od ledna 2008.

Euro se dnes pohybovalo jako na houpačce, nakonec však oslabilo a během dne k dolaru kleslo na nejnižší hodnotu za tři a půl měsíce. Důvodem byla politická nejistota v Řecku a zpráva JPMorgan, které vyvolaly mezi investory nechuť k rizikovějším obchodům. Euro k dolaru kleslo v osmi z deseti posledních seancí a jeho celkové ztráty za tuto dobu činí 2,4 procenta. Mohou za to hlavně nejasné výsledky voleb v Řecku, které ohrožují další budoucnost země v eurozóně.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2918 USD, když během dne kleslo až na 1,2903 USD, nejníže od 23. ledna. K jenu kleslo rovněž o 0,1 procenta 103,24 JPY. Dolar vůči jenu nepatrně zpevnil o 0,02 procenta na 79,91 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK