Zisk firmy RUSAL kvůli nižším cenám hliníku klesl o 84 procent

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. května (ČTK) - Zisk ruské společnosti RUSAL, která je největším producentem hliníku na světě, se v prvním čtvrtletí snížil o 84 procent na 74 milionů USD (1,5 miliardy Kč). K poklesu přispěly nižší ceny, oznámila společnost v dnešním prohlášení.

Bez zahrnutí podílu, který má RUSAL ve společnosti Norilsk Nickel, a bezhotovostních položek se zisk snížil o 77 procent na 112 milionů USD. Analytici čekali jeho pokles až na 94 milionů USD. Hrubý provozní zisk EBITDA klesl o 38 procent na 237 milionů USD, ten však o 20 milionů USD zaostal za odhady analytiků. Podle analytiků ke slabším výsledkům přispěl i růst rublu vůči dolaru a vysoké ceny ropy.

Spotřeba hliníku v prvním čtvrtletí sice vzrostla o pět procent, průměrná cena kovu, který se využívá v automobilovém průmyslu, stavebnictví a pro výrobu nápojových plechovek, však klesla o 13 procent na 2177 dolarů za tunu. Firma rovněž varovala, že nejistý globální ekonomický vývoj bude mít i v dalších měsících dopad na ceny hliníku.

Zpráva o vysokém poklesu zisku zřejmě posílí spor mezi akcionáři kvůli prodeji podílu ve firmě Norilsk Nickel. Vedení RUSAL v čele s hlavním akcionářem Olegem Děripaskou, odolává tlaku na prodej podílu 25 procent, který má RUSAL v největším světovém producentovi niklu a palladia, kvůli získání peněz na snížení dluhu v době, kdy je trh s hliníkem slabý.

Děripaska před čtyřmi lety při koupi podílu v Norilsk Nickel za 14 miliard USD snil o obrovské fúzi firem, která by byla financována dluhem. Tyto sny však zhatila finanční krize. RUSAL pak musel restrukturalizovat dluh a někteří akcionáři a miliardář Viktor Vekselberg naléhají na Děripasku, aby podíl, jehož hodnota je nyní podle výpočtů agentury Reuters zhruba 7,9 miliardy USD, prodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK