Japonské akcie díky Číně zahájily týden růstem, euro kleslo

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie zahájily týden růstem. Trhy podpořily kroky na podporu ekonomiky v Číně, které vykompenzovaly i nejistotu z dalšího vývoje po volbách v Řecku. Hlavní index Nikkei stoupl o 0,2 procenta na 8973,84 bodu.

 

K růstu přispěla i energetická společnost Kansai Electric Power. Ta si připsala 5,6 procenta poté, co místní samospráva vyslovila podporu obnovení činnosti dvou odstavených jaderných reaktorů. Klesaly však automobilky. Akcie Nissan oslabily o dvě procenta, protože výhled automobilky zklamal investory. Honda klesla o 0,8 procenta a Toyota o 0,2 procenta. Akcie firem Sony a Panasonic, která se v pátek v reakci na ztráty propadly na nejnižší hodnotu za 32 let, však dnes posílily.

Čínská centrální banka o víkendu rozhodla, že sníží výši povinných rezerv komerčních bank. Tento krok má podpořit poskytování úvěrů a oživit prudce zpomalující ekonomiku. Podíl rezerv největších komerčních bank vůči přijatým vkladům centrální banka snížila s platností od 18. května o půl procentního bodu na 20 procent.

Euro v Asii klesalo a propadlo se k dolaru nejníže za téměř čtyři měsíce. Evropskou měnu oslabuje neschopnost řeckých politiků dohodnout se na nové vládní koalici, která mezi investory vyvolává obavy, že země vystoupí z eurozóny. Negativní náladu vůči euru pak ještě posílila zpráva, že křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové prohráli podle průběžných výsledků volby v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2896 USD, když během dne se propadlo až na 1,2878 USD, nejníže od 23. ledna. Dolar k jenu stoupl o 0,1 procenta na 79,98 JPY, hlavně díky nákupu dolaru japonskými exportéry, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK