Inflace na Slovensku v dubnu zpomalila na 3,6 procenta

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace na Slovensku v dubnu zpomalila na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, stejným tempem jako v březnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

 

Výsledky byly o něco vyšší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali, že meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostou o 0,2 procenta a meziročně o 3,5 procenta.

Na meziměsíčním růstu cen měly hlavní podíl ceny ve zdravotnictví, které stouply o 2,2 procenta. Oděvy a obuv zdražily o 2,1 procenta. Naopak potraviny a nealkoholické nápoje, které mají největší podíl ve spotřebitelském koši, ze kterého se ceny vypočítávají, zlevnily o 0,1 procenta a zaznamenaly první pokles v letošním roce. Snížily se i ceny alkoholu a tabáku.

Loni se inflace na Slovensku dostala na tříleté maximum. To se odrazilo v poklesu reálných platů Slováků, kteří si za průměrný výdělek mohli koupit méně zboží a služeb než o rok dřív. Letos se očekává pomalejší zvyšování cen, ministerstvo financí v poslední prognóze odhadlo průměrnou inflaci na tři procenta proti 3,9 procenta loni.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK