Solární daň prý prodloužila zákonem garantovanou dobu návratnosti

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Zavedení solární daně podle České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) prodloužilo zákonem garantovanou 15letou dobu skutečné návratnosti investic. Výpočty Energetického regulačního úřadu (ERÚ), s jejichž pomocí vláda obhajuje zavedení daně u Ústavního soudu, jsou prý chybné, neboť podle asociace nezohledňují prodloužení odpisů nebo zavedení povinnosti regulace výkonu elektráren.

Oznámili to dnes, dva dny před rozhodováním Ústavního soudu, zástupci asociace a místopředseda senátorů KDU-ČSL Petr Šilar, který je jedním z předkladatelů senátorské ústavní stížnosti na zrušení solární daně. Chtějí, aby si Ústavní soud nechal před verdiktem analyzovat výpočty ERÚ nezávislými soudními znalci.

Cílem stížnosti je zrušení novely o zavedení 26procentního odvodu výnosů solárních elektráren. Dopad této daně je podle Šilara pro řadu provozovatelů elektráren likvidační. Investoři pohrozili žalobami na stát, případně mezinárodními arbitrážemi.

Zavedení solární daně prosadila vláda kvůli tomu, že počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V důsledku toho hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by domácnosti a firmy zaplatily o 11,7 miliardy korun za rok více.

Novela prakticky zdanila na tři roky elektřinu ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu předloni a o rok dříve. Norma sice zachovala původní zákonné garance výkupní ceny, ale současně garantovanou cenu snížila pomocí odvodu z výkupní ceny energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že solární daň narovnala podmínky pro investory a zrovnoprávnila ty, kteří pořídili solární zdroje před zhruba pěti lety, oproti těm, kteří to udělali při vyšší podpoře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK