Koruna na počátku týdne dál slábne, hlavně k dolaru

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Koruna dnes kvůli nejistotě na trzích utrpěla další ztráty. K euru na počátku nového týdne proti pátečnímu závěru ztratila sedm haléřů na 25,35 Kč/EUR, k dolaru byla před 11:00 slabší o 17 haléřů na 19,70 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruně se podobně jako okolním měnám nedaří kvůli všeobecnému růstu nechuti k riziku.

"Úvod týdne se nese ve znamení nárůstu averze k riziku, poté co víkend nepřinesl řešení řecké povolební situace. Koalice stále nevznikla a ani další plánovaná jednání nevypadají příliš nadějně. Jako reálná možnost se tak jeví nové volby. Mezitím dál roste riziko neřízeného bankrotu a přibývají spekulace o Řecku mimo eurozónu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk s tím, že euro je pod tlakem a k dolaru klesá na 1,2870 USD/EUR.

Koruna podle Vlka drží směr s okolními měnami. "Komentáře polských centrálních bankéřů naznačují, že nedávné zvýšení sazeb bylo spíše jednorázovou záležitostí, ačkoli možnost dalšího takového kroku není úplně ze hry. Z maďarské centrální banky zaznělo, že je důvod k velké opatrnosti a že snížení sazeb by bylo možné, jen pokud se rizikové marže dostatečně sníží a výhled inflace bude v souladu s cílem. To kopíruje předchozí vyjádření i současný tržní názor. Vliv zmíněných zpráv byl minimální, region je vleku událostí v eurozóně a na programu dnes není nic, co by to mělo změnit," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK