Pražská burza znovu ve ztrátě, na trzích panuje negativní nálada

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne opět ztrácela, jde už o sedmý pokles během posledních osmi obchodních dní. Hlavní index PX v 11:00 odepisoval 0,63 procenta na 904 bodů, na ztrátě indexu se podílely hlavně Erste Bank a NWR. Negativní nálada podle analytiků a makléřů přichází ze západoevropských trhů, kde sílí obavy z dalšího politického vývoje v Řecku.

 

Erste Bank i těžební NWR odepisovaly dopoledne shodně kolem 1,5 procenta, vůbec nejztrátovější byl ale dopoledne developer Orco. Odepsal přes 4,5 procenta a podle Pavola Mokoše z Patria Direct se jeho akcie dostaly na své minimum od IPO (primárního úpisu akcií) v roce 2005. "Právě titul developera Orco, který prochází sérií vyjednávání o směně dluhu za akcie, což pro stávající akcionáře znamená ředící efekt, poklesem až na 66 korun za akcii vytvořil nové dno svého obchodování od uvedení na burzu v roce 2005," uvedl.

Níž se dopoledne posunuly i akcie ČEZ a Komerční banky, jejich ztráty byly ale jen mírné. ČEZ ztratil 0,38 procenta k 715 korunám, Komerční banka desetinu procenta na 3366 korun.

Dařilo se naopak technologické KIT Digital, připsala si 2,5 procenta na 90,50 Kč. V mírném zisku byla dopoledne ještě Fortuna a tabáková Philip Morris.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK