Ceny ropy kvůli Řecku a Číně dopoledne prudce klesají

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. května (ČTK) - Ceny ropy na začátku nového týdne prudce klesají a ztratily více než dva dolary. Mohou za to přetrvávající obavy o další vývoj v Řecku a výhled slabšího růstu v Číně, které ohrožují další vývoj poptávky po ropě.

Cena severomořské ropy Brent kolem 11:00 SELČ klesla o 1,83 dolaru na 110,43 dolaru za barel a ztrácí již třetí obchodní den za sebou. Během dopoledne se cena propadla až o více než dva dolary a směřuje k nejnižšímu závěru od 25. ledna. Americká lehká ropa WTI zlevnila ve stejnou dobu o 2,15 dolaru na 93,98 dolaru za barel a klesla nejníže od poloviny prosince.

Řecko zatím stále marně hledá cestu k dohodě koaličních stran a vytvoření nové vlády. Nervozitu dnes zvýšila zpráva, že šéf krajně levicové strany odmítl účast na dnešních jednáních o vytvoření vlády u prezidenta. Atény se tak zřejmě blíží k novým volbám a ve vzduchu stále visí otázka budoucnosti setrvání země v eurozóně.

Zvyšují se rovněž obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu, které minulý týden vyvolala slabá statistika z Číny. Ta je druhou největší ekonomikou světa a druhým největším konzumentem energie. O víkendu pak čínská centrální banka snížila povinné rezervy komerčních bank, aby tak podpořila ekonomiku.

Částečnou podporou pro ropu je pokračující napětí mezi Íránem a západními zeměmi. Írán o víkendu varoval, že pokud budou západní země vyvíjet tlak na Teherán, mohlo by to ohrozit jednání o jeho jaderném programu. Spor Íránu se Západem o jaderný program a embargo Evropské unie na dovoz ropy z Íránu, které má začít platit od června, způsobily v prvním čtvrtletí prudký růst cen ropy. Třetí kolo jednání mezi Íránem a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) začíná dnes ve Vídni, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 110,43 112,26 New York - Nymex WTI červen 93,98 96,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK