Schäuble: EU nemůže měnit fiskální pakt, Hollande to dobře ví

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. května (ČTK) - Evropská unie nemůže po každých volbách měnit a doplňovat jednou uzavřenou smlouvu o rozpočtové odpovědnosti a nový francouzský prezident si to dobře uvědomuje. Prohlásil to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

"Nemůžeme po volbách měnit smlouvy, které už byly sjednány," řekl ministr na návštěvě školy v Berlíně. "Prezident (François) Hollande ví, že to udělat nelze," dodal Schäuble podle agentury Reuters.

Německo nyní odolává silnému tlaku na rozvolnění politiky úspor a ozdravování veřejných financí v eurozóně. Před týdnem v prezidentských volbách ve Francii zvítězil socialista Hollande a v Řecku získaly značné slovo strany krajní levice a pravice, které vystupují proti úsporám nadiktovaným mezinárodními věřiteli za jejich záchranné úvěry.

Německá kancléřka Angela Merkelová ihned po volbách z minulé neděle zdůraznila, že považuje pakt o rozpočtové disciplíně za uzavřený a odmítá jeho opětovné projednávání, jak požaduje Hollande. Merkelová se s Hollandem sejde poprvé toto úterý.

Schäuble k obnovenému napětí na finančních trzích v obavách z politického vývoje v Řecku řekl, že "situace v eurozóně je nyní velmi rozkolísaná". Potvrdil přitom dosavadní německý postoj, podle něhož jsou úspory a reformy veřejných financí jedinou cestou k ozdravení těžce zadlužených zemí jako Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK