Euro se ve strachu z Řecka propadlo na minimum za čtyři měsíce

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kurz eura se dnes propadl vůči dolaru na minimum za téměř čtyři měsíce. Sráží jej strach z politického vývoje v Řecku, kterému hrozí odchod z eurozóny. Rizikovější měny s vyššími výnosy klesaly pod tlakem obav z hospodářského útlumu v Číně, které posilovaly bezpečné měny jako americký dolar a japonský jen.

 

Euro spadlo až na 1,2828 USD, nejníže od 18. ledna, a po 16. hodině SELČ bylo se ztrátou 0,6 procenta na 1,2832 USD. Někteří analytici čekají, že v nadcházejících týdnech by mohla evropská měna sestoupit pod hranici 1,20 USD.

V Řecku se politické strany po volbách nejsou schopny dohodnout na vládní koalici a zemi zřejmě čekají nové volby, které by mohly potvrdit trend příklonu ke stranám odmítajícím dohodu s mezinárodními věřiteli. Euro dnes podkopává i porážka německých vládních konzervativců v Severním Porýní-Vestfálsku, která by mohla povzbudit levicovou opozici k útokům na úspornou evropskou politiku kancléřky Angely Merkelové.

Kurzy měn s vysokými výnosy klesaly pod dojmem víkendového snížení minimálních rezerv čínských komerčních bank, který vyvolal obavy z útlumu čínské ekonomiky. Kurzy novozélandského a australského dolaru klesly k americké měně na minima za téměř pět měsíců.

Index amerického dolaru ke koši měn stoupl o 0,5 procenta. Vůči jenu ale klesl o 0,2 procenta na 79,77 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK