Maďarská ekonomika v 1.čtvrtletí poprvé od konce roku 2009 klesla

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. května (ČTK) - Maďarská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla podle předběžných sezonně neupravených údajů meziročně o 0,7 procenta a zažila první pokles od posledního čtvrtletí 2009. V předchozích třech měsících hrubý domácí produkt stoupl o 1,4 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil maďarský statistický úřad (KSH).

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali mírnější pokles o 0,4 procenta. Ve srovnání s předchozími třemi měsíci ekonomika klesla o 1,3 procenta, když ve čtvrtém čtvrtletí růst stagnoval. Údaj za říjen až prosinec statici revidovali z původního růstu o 0,3 procenta.

"Polovina odvětví ekonomiky stagnovala, stavební průmysl výrazně klesl, částečný růst byl v odvětví telekomunikací a informačních technologií," komentoval údaje statistik KSH Peter Schindele. "Chov dobytka naznačuje stagnaci a růst v rostlinné výrobě není tak slibný. Růst v průmyslu se téměř zastavil," dodal.

Zpráva podle analytiků potvrzuje, že maďarská ekonomika je na pokraji recese. Zvýší rovněž tlak na vládu, aby přijala politiku na podporu ekonomického růstu a posiluje naději na uvolnění měnové politiky. Úrokové sazby v Maďarsku jsou nejvyšší ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK