Růst francouzské ekonomiky se v prvním čtvrtletí zastavil

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. května (ČTK) - Růst francouzské ekonomiky se v prvním čtvrtletí zastavil. Domácí poptávka zůstává slabá, investice klesly, růst vývozu zpomaluje a naopak dovoz zrychluje, uvedl dnes francouzský statistický úřad INSEE. Zpráva podle analytiků ukazuje, že francouzská ekonomika zřejmě míří do recese.

Úřad rovněž revidoval směrem dolů na 0,1 procenta údaj o růstu za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle některých analytiků by hrubý domácí produkt země mohl v dalším čtvrtletí klesnout a i v případě, že by se zemi podařilo odolat recesi, bude ekonomický růst za celý letošní rok slabý.

Spotřeba domácností, hlavní pohon růstu ekonomiky, se zvýšila o 0,2 procenta po růstu o 0,1 procenta v předchozím kvartálu. Kapitálové investice však klesly o 0,8 procenta, když na konci loňského roku naopak stouply o 1,3 procenty.

Zpráva přichází ve stejný den, kdy se úřadu ujímá nový prezident François Hollande. Ten slíbil obnovení ekonomického růstu země investicemi do infrastruktury a malých firem. Slíbil však rovněž snížení rozpočtového deficitu, což bude při stagnaci růstu obtížnější. Hollande ve svém programu počítal v letošním roce se zvýšením HDP o půl procenta, což je v souladu s odhadem Evropské unie, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK