Distributoři připojují už jen malé solární zdroje, čekají na ÚS

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Po prudkém rozvoji velkých solárních parků se fotovoltaický sektor v Česku od začátku loňského roku změnil. Nyní se již instalují jen malé střešní elektrárny většinou o výkonu kolem sedmi kilowattů, sdělila ČTK fotovotaická asociace. Předchozí boom slunečních zdrojů zastavily legislativní změny, které fotovoltaikům omezily příjmy. Ústavní soud ve středu oznámí, zda zavedení 26procentní daně na výnosy solárních elektráren bylo oprávněné.

Změny v legislativě podnikatelé ve fotovoltaice považují za snahu státu zabránit v rozvoji jejich oboru a hrozí arbitrážemi a žalobami. Nyní čekají na rozhodnutí Ústavní soudu, které určí, jakým směrem se fotovoltaika v Česku bude dál ubírat. Stát legislativní opatření zdůvodňuje snahou udržet ceny elektřiny na přijatelné úrovni.

Potíže ale zájemcům o solární zdroje činí také limitovaná kapacita v distribuční síti. Letos podle nich zřejmě více než 40 až 50 megawattů nepřipojí. O připojení mohou žádat jen malé zdroje do 30 kW, ale distributoři registrují tisíce nových zájemců. Jde hlavně o rodinné domky, které si chtějí pomocí solárních panelů na střeše snížit účty za elektřinu.

Kapacita sítě se rychle naplňuje a nové zdroje již nelze připojit například na jihu Čech a Moravy ani na západě Čech. Podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS mohou být letos připojeny solární a větrné elektrárny o celkovém výkonu 65 MW. Velká část této kapacity již ale byla vyčerpána.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace čeká, až se dle nového zákona o podporovaných zdrojích energie uvolní v síti dříve rezervovaná kapacita obnovitelných zdrojů ve výši 600 MW. Podle mluvčího CZEPHO Miloše Cihelky ale pak bude záležet na přístupu distributorů v jednotlivých regionech. "Přestože potenciál sektoru je obrovský, reálně se očekává velmi pomalý rozvoj," uvedl.

Česko před dvěma roky zaplavily rozsáhlé solární parky s velkými výkony. Investory do oboru nalákaly výhodné dotace. Finanční podpora solárních elektráren se ale projevila významným zdražením elektřiny a stát musel sáhnout k opatřením, která negativní dopad na spotřebitele zmírnila. Mezi nimi je také 26procentní daň na solární zdroje či pozemkový poplatek pro tyto elektrárny.

Zástupci solárního sektoru tvrdí, že jim stát komplikuje podnikání častými legislativními změnami. "Pokud dovolíme porušení zákonů v případě jednoho sektoru, rozšíří se to jako epidemie na celý průmysl a můžeme to s podnikáním v České republice zabalit," uvedla výkonná ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová.

Za předloňský rok instalovaný výkon solárních elektráren narostl více než čtyřnásobně na téměř 2000 MW. Loni ale instalovaný výkon licencovaných solárních elektráren vzrostl už jen o necelých 10 MW.

Letos za první čtvrtletí solární elektrárny vyrobily téměř 390 gigawatthodin elektřiny, předloni za stejné období výroba činila necelých 350 GWh. Podíl solárních zdrojů na celkové výrobě elektřiny za první čtvrtletí kolem 24.500 GWh nečiní ani dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK