Ekonomika ČR propadla skoro nejvíc z EU, ukazují data Eurostatu

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vývoj české ekonomiky v prvních třech měsících letoška byl druhý nejhorší mezi 19 státy Evropské unie, u nichž dnes Eurostat představil údaje o hrubém domácím produktu. Hůře než ČR, v níž statistici hlásí mezičtvrtletní propad o jedno procento, na tom bylo jen Maďarsko (- 1,3 procenta). U osmi zemí EU, mezi kterými je i zadlužené Řecko, však Eurostat data neuvedl.

 

Podle evropských statistiků hospodářství celé Evropské unie v prvních třech měsících roku mezičtvrtletně narostlo o 0,1 procenta a v eurozóně stagnovalo.

Dá se čekat, že právě třeba Řecko by na tom mohlo být v tomto směru také hůře než ČR, neboť meziročně u něj Eurostat hlásí v prvním čtvrtletí propad o 6,2 procenta. Mezičtvrtletní data u něj i dalších sedmi zemí ale chybí.

Česká ekonomika v prvních třech měsících letoška propadla o jedno procento i v meziročním srovnání. V tomto směru jde pak o sedmý nejhorší výsledek mezi 20 státy, u nichž jsou údaje dostupné. Kromě zmiňovaného Řecka větší pokles byl zaznamenán i v Itálii, na Kypru, v Nizozemsku, v Portugalsku a z nečlenských zemí eurozóny v Maďarsku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK