Erste Group zatím další expanzi na východě neplánuje

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 15. května (ČTK) - Rakouská Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zatím nemá plány na další expanzi ve střední a východní Evropě. Dlouhodobě má ale v hledáčku Polsko a Bulharsko, řekl na dnešní valné hromadě banky její šéf Andreas Treichl.

"Podíváme-li se na dlouhodobější horizont, pak trh, na který musíme naléhavě vstoupit - a slovem naléhavě myslím v příštích 25 letech - je Polsko," řekl Treichl. "Poté zřejmě relativně brzy půjdeme do Bulharska. V této chvíli však žádné plány expanze v tomto směru nemáme," dodal. Dlouhodobě také Treichl považuje za "zajímavý" trh Ukrajinu. Tam je však podle něj těžké odhadovat politické směřování.

Erste nyní kromě českého trhu podniká na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Společnost zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta na 346,5 milionu eur (zhruba 8,9 miliardy Kč). Za loňský rok ale vykázala ztrátu 718,9 milionu eur v důsledku mimořádných odpisů aktiv v Maďarsku a Rumunsku.

Treichl uvedl, že Erste svůj kapitál zřejmě zvyšovat nebude, nechal však k tomu dveře otevřené pro případ, že se změní regulace kapitálové přiměřenosti. Základní ukazatel poměru kapitál k aktivům měla Erste na konci dubna na 9,7 procenta, což je nad devítiprocentním požadovaným minimem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK