Repsol povolá Argentinu kvůli YPF k mezinárodní arbitráži

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 15. května (ČTK) - Španělská ropná společnost Repsol dnes zahájila kroky vedoucí k mezinárodní arbitráži s Argentinou za to, že zestátnila většinový podíl Repsolu v největší argentinské ropné skupině YPF. Repsol bude na Argentině požadovat odškodnění přes deset miliard dolarů (přes 200 miliard Kč). Spor se však může vléct dlouhá léta a Argentina může jeho výsledek ignorovat.

Repsol dnes informoval argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezovou, že zahajuje spor v rámci smlouvy o podpoře a ochraně investic mezi Španělskem a Argentinou. To je nezbytný krok před spuštěním arbitráže u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID) při Světové bance. Tento orgán nyní bude čekat šest měsíců, zda se obě strany dohodnou.

Minulý měsíc Fernándezová rozhodla vyvlastnit Repsolu jeho 51 procent akcií YPF, což brzy poté schválil parlament. Buenos Aires přitom dává najevo, že Repsol za konfiskovaný podíl neodškodní odpovídající částkou. Repsol dnes uvedl, že svůj nárok na vyplacení více než deseti miliard USD zakládá na celkové hodnotě YPF, která je nyní podle něj asi 18 miliard dolarů.

Španělsko spolu s Evropskou unií připravují proti Argentině odvetné kroky. Argentina však minulé pokuty, o nichž rozhodl ICSID, ignoruje a mezinárodní tlak na ni je ztížený, protože po státním bankrotu před deseti lety je země izolovaná od mezinárodních trhů.

Nejvhodnějším nástrojem tlaku na Argentinu tak mohou být zřejmě obchodní sankce. Španělsko proti Argentině podniklo první odvetný úder už minulý měsíc v podobě omezení dovozu argentinské bionafty. Agentuře Reuters v pondělí zdroj ze španělské vlády řekl, že EU chystá na Argentinu obchodní žalobu u Světové obchodní organizace za omezování dovozů, což sice se znárodněním YPF přímo nesouvisí, je to ale součást zvýšeného tlaku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK