Pražská burza v souladu s trhem o další skoro dvě procenta

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Pražská burza v souladu s trhy ve světě, kde vládne špatná nálada kvůli Řecku, dnes dále oslabila. Závěrečný hlavní index PX klesl o 1,93 procenta na 876,0 bodu, stažen zejména ztrátou bankovních emisí. Nejvíc oslabily akcie Erste Group Bank, pojišťovny VIG a technologické firmy KIT digital, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance zareagovala pražská burza propadem spolu s dalšími trhy v regionu, Evropě i Spojených státech na ztroskotání snahy Řeků po volbách sestavit funkční vládu.

Řecké parlamentní strany se dnes nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident Karolos Papulias. Země tak směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky mají vliv špatné zprávy z Řecka zejména na evropský finanční sektor. Podle něj je hlavním důvodem dnešního dalšího silného poklesu pražského indexu, který tak prohloubil letošní minimum, ztráta Erste Bank, a to 4,60 procenta na 371,10 koruny.

Ředitel rakouské Erste Group Bank Andreas Treichl na dnešní valné hromadě banky řekl, že Erste zatím nemá plány na další expanzi ve střední a východní Evropě. Dlouhodobě má ale v hledáčku Polsko a Bulharsko.

Druhá bankovní emise, Komerční banka, oslabila o 2,05 procenta na 3300 korun. Nedařilo se výrazně dalším finančnímu titulu, rakouské pojišťovně VIG, jejíž akcie ztratily 4,70 procenta na 709 korun.

Dopolední zisky po oznámení prodeje budovy Svobodné Evropy neudržely akcie Orca a prohloubily své historické minimum. Titul uzavíral seanci poklesem o 2,03 procenta na 66,50 koruny.

S největší ztrátou uzavíral dnešní obchodování v Praze technologický titul KITD, a to 5,82 procenta na 85 korunách.

Významnější zisk dnes měly pouze akcie tabákového gigantu Philip Morris ČR, když uzavřely silnější o 1,57 procenta na 11.599 korunách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK