Ceny ropy se díky růstu v Německu stabilizovaly

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy se dnes po prudkém propadu z minulých dní stabilizovaly. Podpořil je silný růst německé ekonomiky, který zastínil obavy z vývoje v Řecku a celé eurozóně.

 

Cena severomořské ropy Brent před 19. hodinou SELČ stoupla o zhruba půl dolaru ke 112 dolarům za barel. V pondělí Brent spadl až k hranici 110 dolarů a od počátku května ztratil deset dolarů.

Americká lehká ropa WTI dnes naopak oslabila o čtvrt dolaru na zhruba 94,50 dolaru za barel. V pondělí se propadla na 93,65 USD, minimum od 19. prosince.

Německá ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí nečekaně silným tempem 0,5 procenta a zachránila eurozónu před propadem do recese. Na ropném trhu to vyvolalo naděje na to, že největší evropská ekonomika bude schopna vyvést eurozónu z dluhové krize.

Řecké parlamentní strany se dnes nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident Karolos Papulias. Země tak směřuje k červnovým předčasným parlamentním volbám, kde mohou vyhrát strany, které odmítají spolupráci země s mezinárodními věřiteli, tedy s eurozónou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 111,95 111,57 New York - Nymex WTI červen 94,53 94,78

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK