Ústavní soud rozhodne o návrhu proti zdanění fotovoltaiky

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. května (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí, jak rozhodl o návrhu na zrušení sporného zdanění fotovoltaiky. Návrh podala skupina senátorů, podle nichž změny zákonů zasáhly do majetkových práv investorů a jejich práva na svobodu podnikání. Vadí jim také to, že sněmovna změny přijala ve stavu legislativní nouze. Rozhodnutí Ústavního soudu napoví mnohé o dalším vývoji případných miliardových sporů solárních investorů se státem.

Za senátory jedná Jiří Čunek z KDU-ČSL a právní zástupce Jan Kalvoda. Upozorňují na retroaktivitu, tedy zpětnou účinnost sporných norem, která podle nich neodpovídá základním náležitostem demokratického a právního státu.

Počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V důsledku toho hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Aby vláda zdražení zabránila, zavedla spornou sérii opatření.

Nejkritizovanější opatření je 26procentní odvod z výkupní ceny, tedy v podstatě zdanění elektřiny ze slunečních elektráren. Novela také zpětně prohlásila bezplatné emisní povolenky pro provozovatele elektráren za dar, a tím je včlenila do režimu darovací daně. Třetím problémem je zrušení daňových prázdnin. Před přijetím napadené novely zákona o dani z příjmu byly příjmy z výroby energie z obnovitelných zdrojů osvobozeny od daní na pět let.

Provozovatelé elektráren na výrok soudu netrpělivě čekají. Tvrdí, že jim stát nečekanou změnou podmínek zmařil podnikání a snížil zisky. Mnozí své elektrárny raději prodali. Podle výsledku řízení před Ústavním soudem se investoři rozhodnou, zda podají další žaloby proti státu, obrátí se na evropské soudy, případně zahájí mezinárodní arbitráže. Příprava na arbitráže už začala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK