Harmonizovaná inflace na Slovensku se v dubnu snížila na 3,7 pct

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. května (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v dubnu zpomalila na 3,7 procenta z 3,9 procenta v březnu. Zvolnila tak pátý měsíc po sobě. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,2 procenta a růst zpomalil z 0,3 procenta v březnu.

Inflaci v dubnu táhly hlavně ceny ve zdravotnictví, které se meziměsíčně zvýšily o 2,5 procenta. Oděvy a obuv zdražily o 2,1 procenta. Naopak růst inflace zbrzdily potraviny a nealkoholické nápoje a alkohol a tabák.

Slovenská centrální banka očekává, že inflace v letošním roce zpomalí na 2,9 procenta. Ministerstvo financí čeká pokles inflace až na 2,6 procenta, uvedla agentura Reuters.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě domácí metodiky meziroční míra inflace na Slovensku v dubnu zpomalila na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, stejným tempem jako v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK