Japonské akcie kvůli Řecku a Číně oslabily, euro kleslo

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. května (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes dále klesaly. Na ztrátách se nejvíce podílely banky kvůli výhledu poklesu zisku některých velkých bank v Japonsku a zprávě o stagnaci poskytování úvěrů v Číně. Náladu na trhu nadále negativně ovlivňují obavy z toho, že Řecko opustí eurozónu. Index Nikkei oslabil o 1,1 procenta na 8801,17 bodu.

Zpráva o stagnaci poskytování úvěrů v Číně na počátku května se dotkla i vývozců. Z bankovních společností akcie MUFG oslabily o 1,4 procenta a Sumitomo Mitsui Financial Group o 0,3 procenta. Z japonských bank posílila pouze Mizuho Financial Group o 1,8 procenta, která jako jediná z tří největších japonských bank čeká letos zvýšení zisku.

Řecké parlamentní strany se v úterý nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident. Země tak směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu. Zvyšuje se tak šance, že země odmítne podmínky záchranného úvěru a bude muset opustit eurozónu a vyhlásit bankrot. Dnes se mají v Aténách setkat lídři hlavních politických stran u prezidenta za účelem vytvoření přechodné vlády, která zemi povede k novým předčasným parlamentním volbám. Ty se budou pravděpodobně konat 10. nebo 17. června.

Euro v Asii nadále ztrácelo a vůči dolaru se propadlo na novou nejnižší hodnotu za čtyři měsíce. Analytici čekají další ztráty eura kvůli Řecku a riziku odchodu země z eurozóny. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2714 USD, když během dne se propadlo až na 1,2699 USD, nejníže od poloviny ledna. Od počátku května již euro ztrácí 4,2 procenta. Dolar k jenu stoupl o 0,2 procenta na 80,43 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK