EADS se vrátila k zisku, varuje před náklady na opravu A380

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. května (ČTK) - Evropský výrobce letecké techniky EADS vykázal v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk 133 milionů eur (3,4 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 12 milionů eur ve stejném období loni způsobenou změnami v účetnictví. Firma však varovala, že její výsledky v prvním čtvrtletí poškodily náklady 158 milionů eur na opravu křídel obřích letounů A380, které vyrábí její dceřiná firma Airbus.

Provozní zisk bez mimořádných položek se zdvojnásobil na 480 milionů eur a příjmy stouply o 16 procent na 11,4 miliardy eur. Analytici v průměru čekali provozní zisk 371 milionů eur při příjmech 10,64 miliardy eur.

EADS varovala, že náklady na opravu trhlin v kovových svorkách křídel A380 zpomalí snahy na zlepšení ziskovosti programu a ohrožují také letošní plán firmy, který počítal s dodávkou 30 letounů. V prvním čtvrtletí Airbus dodal čtyři letouny A380 a sedm aerolinií již vlastní 71 těchto strojů.

Trhliny v kovových svorkách uvnitř křídel byly u letounu A380 poprvé zjištěny v únoru. Evropský úřad pro bezpečnost letového provozu (EASA) poté nařídil Airbusu, aby kvůli trhlinám zkontroloval všechny obří letouny A380, které jsou v provozu.

EADS je evropskou holdingovou společností s francouzko-německým vedením. Sídlo má v Nizozemsku. Vyrábí také helikoptéry Eurocopter, satelity Astrium a vojenské elektronické systémy Cassidian, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK