PF Komerční banky ve čtbrtletí stoupl zisk na 372 milionů Kč

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Penzijnímu fondu Komerční banky (PFKB) stoupl v prvním čtvrtletí zisk meziročně o 167 milionů na 372 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel fondu Pavel Jirák. Výsledek pozitivně ovlivnil jednorázový prodej dluhopisů s delší splatností. Všem tuzemským penzijním fondům v prvním čtvrtletí stoupl zisk meziročně o 161 milionů Kč na 1,49 miliardy korun.

PFKB v prvním čtvrtletí uzavřel 32.000 nových smluv o penzijním připojištění, počet účastníků stoupl od začátku roku o o 7000 na 515.000. Objem spravovaných peněz vzrostl meziročně o osm procent na 31,2 miliardy Kč. Investiční portfolio fondu tvořily na konci března ze 79 procent bezpečné dluhopisy, zastoupené největší měrou českými státními dluhopisy. Zbylých 21 procent představoval finanční majetek v podobě bankovních vkladů.

Fond se připravuje na transformaci pro reformovaný třetí pilíř důchodového systému a rozhodl se vstoupit do nového druhého pilíře. Za největší riziko vstupu do druhého pilíře označil Jirák politické riziko. Na 80 procent nákladů by podle něj muselo být stejně vynaloženo v souvislosti s přeměnou třetího pilíře. Struktura fondů ve třetím pilíři bude podobná struktuře ve druhém pilíři, ve kterém budou čtyři fondy podle míry rizika, a to fond vyvážený, konzervativní, dynamický a fond státních dluhopisů.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Do transformovaných fondů budou automaticky převedeni všichni současní klienti penzijních fondů, ale praktický dopad na jejich spoření bude jen formální. Naspořené peníze klientů budou převedeny v plné výši, nemění se způsob placení příspěvků, ani pravidla pro připisování výnosů.

Současný systém penzijních fondů bude od ledna příštího roku platit jen pro nynější účastníky. Nové fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo devět z původních 44 fondů. PFKB patří do skupiny Komerční banky. Ta je součástí skupiny Société Générale, jedné z největších bankovních skupin v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK