Deere zvýšil zisk víc, než se čekalo; zlepšil i celoroční výhled

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Americký výrobce těžké techniky Deere & Co hospodařil ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 1,06 miliardy dolarů (asi 21,1 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o téměř 17 procent a zároveň je to lepší výsledek, než čekali analytici. Firma rovněž zlepšila celoroční výhled.

Deere, který je předním světovým výrobcem zemědělských, lesnických a stavebních strojů, těží z vysoké poptávky po zemědělské technice. Díky tomu firma zvýšila odhad čistého zisku na celý rok na 3,35 miliardy dolarů z dosavadního odhadu 3,28 miliardy USD.

Zisk na jednu akcii činil 2,61 USD, a zvýšil se tak z předchozích 2,12 USD, kde byl před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk na akcii vystoupí jen na 2,53 USD.

Čisté tržby se ve čtvrtletí zvýšily o téměř 13 procent na 9,4 miliardy dolarů (asi 187,9 miliardy Kč).

Zemědělský sektor zažívá v posledních letech rozmach, za kterým je růst poptávky po potravinách. Díky biopalivům se daří zvyšovat objem sklizně, takže farmáři v řadě zemí mají rekordní příjmy. Za ně si pak pořizují nové technické vybavení.

Například ve Spojených státech se letos očekává největší sklizeň kukuřice za posledních 75 let. Úměrně tomu se zvyšuje poptávka po traktorech a kombajnech. Deere už v březnu uvedl, že do rozšíření výroby traktorů v továrně ve Waterloo ve státě Iowa se chystá investovat kolem 70 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK