Průmyslová výroba v USA v dubnu vzrostla nejvíce za déle než rok

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. května (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 1,1 procenta a vykázala nejrychlejší nárůst od prosince 2010. Vzhůru ji hnalo oživení zpracovatelského sektoru, díky vzestupu výroby automobilů, a silný růst produkce síťových odvětví. Oznámila to dnes centrální banka USA (Fed).

Tempo růstu podle agentury Reuters dvojnásobně překonalo odhady analytiků. Fed revidoval původně odhadnutou březnovou stagnaci na pokles o 0,6 procenta. Od června 2009, kdy v USA oficiálně skončila ekonomická recese, produkce amerického průmyslu vzrostla o 18,3 procenta.

Zpracovatelský sektor, který má značný vliv na vývoj celé ekonomiky, zaznamenal vzestup o 0,6 procenta a smazal březnový půlprocentní pokles. V silném růstu pokračoval už pátým měsícem automobilový průmysl, jehož produkce vzrostla o 3,9 procenta. Zbytek sektoru vykázal nárůst o 0,3 procenta. Produkce síťových podniků jako elektráren, plynáren a vodáren v dubnu vyskočila o 4,5 procenta.

Míra využití výrobních kapacit se v dubnu zvýšila o 0,6 procentního bodu na 79,2 procenta, maximum od dubna 2008. Ukazatel, který sleduje, jak firmy využívají své zdroje, a naznačuje sílu inflačních tlaků, je tak už jen zhruba jeden procentní bod pod průměrem posledních 40 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK