Tempo odlivu vkladů z řeckých bank zrychluje, upozornil šéf IIF

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tempo odlivu vkladů z řeckých bank nyní zrychluje. Upozornil na to ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara. Situaci podle něj může zklidnit nová řecká vláda, pokud ujistí, že je v jejím zájmu udržet Řecko v eurozóně. IIF za mezinárodní banky nedávno dojednala masivní restrukturalizaci řeckého dluhu, díky čemuž se Řecko prozatím vyhnulo státnímu bankrotu.

 

"Tempo odlivu vkladů z Řecka se zrychlilo, já si ale myslím, že se to dá stabilizovat, až bude sestavena nová vláda, pokud ale potvrdí zájem zůstat v eurozóně," řekl Dallara, jehož citovala agentura Reuters.

Šéf IIF rovněž prohlásil, že rozhodnutí Řecka zaplatit držitelům dluhopisů, kteří původně odmítli přistoupit na restrukturalizaci dluhu, vzbuzuje obavy. Platba by se ale podle něj těžko uskutečnila, nebýt "zcela výjimečné konstelace politické nejistoty".

Řecko se v úterý na poslední chvíli rozhodlo, že uhradí splatné dluhopisy v objemu 435 milionů eur (asi 11,1 miliardy Kč) těm držitelům, kteří s výměnou původně nesouhlasili. Tím Atény zřejmě silně popudí věřitele, kteří na výměnu dluhopisů po sérii složitých vyjednávání naopak přistoupili, a odepsali tak velkou část své původní investice.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK