Pražská burza smazala většinu ranních ztrát a klesla jen lehce

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Pražská burza v souladu s většinou evropských trhů, kde pomalu opadala negativní nálada, smazala dopolední více než procentní ztráty a klesla jen mírně. Závěrečný hlavní index PX odepsal 0,05 procenta na 875,6 bodu. Nejvíce klesly akcie těžařské firmy NWR, tabákové společnosti Philip Morris ČR a sázkové Fortuny. O více než osm procent naopak vyskočily akcie technologické firmy KIT digital a dařilo se výrazně i Erste Group Bank, vyplývá z výsledků burzy.

"Zatímco se finanční trhy smiřují s dalšími řeckými volbami, akciové trhy reagovaly na dobré zprávy z USA. Ačkoli ráno většina indexů ztrácela, odpoledne se situace obrátila díky nečekaně vysokému počtu zahájených novostaveb a také silnější průmyslové výrobě, které naznačují zlepšování kondice největší světové ekonomiky," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie NWR reagovaly podle Adamkoviče na čtvrtletní výsledky a odklad rozvoje polského dolu Debiensko a uzavíraly slabší o 2,67 procenta na 109,50 koruny.

Nedařilo se výrazněji také akciím Philip Morris ČR, které odepsaly 2,58 procenta na 11.300 korun. Cenné papíry Fortuny klesly o 1,45 procenta na 95,10 koruny.

Část předchozích ztrát naopak umazala Erste Bank, a to ziskem 1,86 procenta na 378 korun.

Napjatě očekávány byly podle Josefa Kohouta z Patria Finance čtvrtletní výsledky KIT digital, které se na úrovni tržeb a provozní úrovni nelišily od předběžných výsledků, které společnost zveřejnila již začátkem května. Společnost zároveň představila hlavní body nového strategického plánu. Akcie firmy na to reagovaly růstem a uzavíraly v Praze silnější o 8,18 procenta na 91,95 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK