Úřad FBI potvrdil, že vyšetřuje okolnosti ztráty v JPMorgan

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. května (ČTK) - Ředitel amerického Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) Robert Mueller potvrdil, že jeho úřad začal předběžně vyšetřovat okolnosti vysoké ztráty v bance JPMorgan Chase & Co. Zatím je ale prý předčasné spekulovat, zda byl porušen zákon. Politici ale i tak už hovoří o nutnosti přísnější regulace bank.

JPMorgan Chase & Co je podle výše aktiv největší bankou ve Spojených státech. Šéf banky Jamie Dimon minulý týden šokoval finanční svět oznámením, že banka za pouhých šest týdnů utrpěla ztrátu z obchodování kolem dvou miliard dolarů (zhruba 40 miliard Kč) a naznačil, že ztráta se může zvýšit ještě o další miliardu.

Dimon uvedl, že vysoká ztráta je výsledkem použití nevhodného hedgingu. Tedy zajišťovací strategie, která má chránit obchodní transakce banky před rizikem ztrát.

Zdroj agentury Reuters v úterý sdělil, že případem vysoké ztráty v bance se začala zabývat kancelář FBI v New Yorku. Šéf FBI Mueller dnes vypovídal před právním výborem amerického Senátu, kde například řekl, že načasování vyšetřování bude záviset na více faktorech. Na dotaz, co ztrátu způsobilo, jen řekl, že úřad FBI zatím jen zahájil předběžné vyšetřování.

Lidé z branže už minulý týden upozornili, že vysoká ztráta z obchodování neunikne pozornosti regulátorů. Především zástupci demokratů chtějí, aby byl Wall Street podroben přísnějšímu dohledu, což ale většina republikánů odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK