Americké akcie ve středu oslabily, potíže Řecka táhnou dolů euro

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie během středečního obchodování zpevňovaly, všechny zisky ale smazaly a nakonec uzavřely ve ztrátě. Značný vliv mají i nadále potíže, s nimiž se potýká Řecko a které nepříznivě ovlivňují také obchodování s měnami. Wall Street má tak za sebou už čtvrtý ztrátový den v řadě. Ze stejného důvodu klesá euro.

 

Dow Jonesův index odepsal 33,45 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,26 procenta na hodnotě 12.598,55 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,44 procenta na 1324,80 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil dokonce o 0,68 procenta na 2874,04 bodu.

Investory zpočátku potěšily statistické údaje, které ukazují, že stav americké ekonomiky se dál zvolna zlepšuje. Svědčí o tom například vyšší počet zahájených staveb, ale také růst průmyslové výroby. Ten přispívá i k růstu pracovních příležitostí.

Silně vzhůru se vydaly například akcie řetězce Target, který informoval o vysokém růstu tržeb. Znamená to, že Američané začínají více utrácet, i když zatím jen opatrně.

Akcie zrychlily pokles po zprávě, že Evropská centrální banka (ECB) přestala dodávat likviditu některým řeckým bankám. Jde o ústavy, které si nezajistily dostatečnou rekapitalizaci. Akciím později příliš nepomohla ani zpráva, že americká centrální banka (Fed) si nechává prostor pro další odkupy aktiv.

Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, které je vůči dolaru na nejnižší úrovni za poslední čtyři měsíce. Měna sice během dne kolísala a přechodně se snažila i zpevnit, nakonec ale převážily negativní faktory, k nimž patřila i zmíněná zpráva o ECB a jejím postoji k podkapitalizovaným řeckým bankám.

Euro se dostalo až pod 1,27 USD a testovalo letošní dno 1,2623 USD, na němž bylo v lednu. V době, kdy zavírala akciová burza, se euro prodávalo za 1,2703 USD. Za celý den tak odepsalo 0,2 procenta. Vůči japonskému jenu euro spadlo na tříměsíční dno, v závěru se ale prodávalo bez větších změn za 102,06 JPY.

"Já myslím, že ECB hraje tvrdou hru," poznamenal analytik měnového trhu Mark McCormick z finanční společnosti Brown Brothers Harriman. "Pochybuji, že se chtějí příliš angažovat v politice EU, myslím si ale, že se snaží politikům v Řecku ukázat, že jak by jejich bankovní sektor vypadal, kdyby neměl podporu ECB," dodal.

Dolar k japonskému jenu vystoupil na dvoutýdenní maximum 80,55 JPY, pak ale růst zmírnil a prodával se za 80,32 JPY. Za celý den to byl nárůst asi o 0,2 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK