Japonské akcie zpevnily, pomohla jim data o růstu HDP

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. května (ČTK) - Japonské akcie dnes přerušily dvoudenní sérii propadů a zamířily vzhůru. K růstu hodně přispěla statistika, která ukázala, že japonská ekonomika v prvním kalendářním čtvrtletí výrazně zrychlila růst. Na devizových trzích se zastavil pokles kurzu eura, i když nervozita kvůli vývoji v Řecku na trzích zůstává.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 75,42 bodu a den uzavřel vyšší o 0,86 procenta na 8876,59 bodu. Zájem byl hlavně o akcie, které v minulých dnech nejvíce oslabily. Index v tomto čtvrtletí odepsal už asi 12 procent. Širší index Topix dnes vzrostl o 1,12 procenta na 747,16 bodu.

Statistika japonské vlády ukázala, že tamní ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o rovné jedno procento, zatímco v předchozím čtvrtletí stagnovala. V přepočtu na celý rok ekonomika zrychlila na 4,1 procenta z 0,1 procenta o čtvrtletí dříve. V obou případech je růst silnější, než se čekalo.

Na devizových trzích přestalo klesat euro, ačkoliv sílí spekulace, že by Řecko mohla odejít z eurozóny. Země směřuje k dalším předčasným volbám, neboť výsledky těch nedávných nepřinesly dohodu o vytvoření nové koaliční vlády. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že by příště mohly uspět strany, které nechtějí pokračovat v drastických úsporných reformách.

Euro k dolaru se tak odpoutalo od zhruba čtyřměsíčního minima, na němž se ocitlo o den dříve. Analytici však očekávají, že euro pokles obnoví. Má k tomu přispět středeční zpráva, podle které Evropská centrální banka (ECB) přestala poskytovat likviditu některým bankám v Řecku. Ty musejí teď spoléhat pouze na řeckou centrální banku.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,2738 USD, a ještě více se tak vzdálilo letošnímu minimu 1,2624 USD, na němž bylo v lednu. K japonskému jenu euro zpevnilo také o 0,2 procenta a dostalo se na 102,24 JPY, i když od konce března už ztrácí kolem 7,5 procenta. Dolar k jenu zůstal beze změn na 80,28 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK