ČSÚ: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně opět klesly

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny zahraničního obchodu v březnu meziměsíčně opět klesly. Vývozní ceny se snížily o 1,2 procenta a dovozní o 0,7 procenta. V meziročním srovnání naopak ceny vyváženého zboží stouply o 2,5 procenta a dováženého zboží o 4,2 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

 

Největší vliv na pokles meziměsíčního indexu vývozu mělo zlevnění strojů a dopravních prostředků o 1,3 procenta. Dolů šly i ceny průmyslového spotřebního zboží, a to o 1,5 procenta, a polotovarů o jedno procento. Zdražily jen chemikálie o půl procenta.

Na snížení dovozních cen se nejvíce podepsaly nižší ceny strojů a dopravních prostředků o 1,1 procenta. O 2,3 procenta zlevnily potraviny, o 1,2 procenta polotovary a o 0,7 procenta průmyslové spotřební zboží. Naopak nahoru šly ceny minerálních paliv, a to o 1,1 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziměsíčně klesly na 99,5 procenta z únorových 99,9 procenta. Meziročně v březnu mírně klesly na 98,4 procenta a dvacátý osmý měsíc tak zůstaly v negativních hodnotách.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK