Koruna dopoledne mírně oslabila k euru i dolaru

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. Oproti středečnímu závěru byla v 10:45 vůči euru i dolaru shodně o pět haléřů níže na 25,49 Kč/EUR a na 20,02 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance souvisí lehce negativní vývoj s poklesem akcií, eura vůči dolaru a růstem výnosů španělských a italských dluhopisů, který ukazuje na mírný odklon od rizika. "Ranní data z české ekonomiky byla pro korunu neutrální," podotkl.

Ceny tuzemských průmyslových výrobců podle Českého statistického úřadu v dubnu zpomalily meziroční růst na 2,2 procenta. Ceny v zahraničním obchodu České republiky v březnu meziměsíčně opět klesly, v meziročním srovnání naopak stouply.

Euro se k dolaru kolem 10:45 obchodovalo na 1,2729 USD/EUR. Podle Vlka obavy z Řecka trhy jen tak nepustí, přestože prý mohou přicházet krátkodobé korekce jako ta středeční. Řecko míří k novým předčasným parlamentním volbám v červnu a investoři se obávají jeho odchodu z eurozóny.

"Dnes jsou kromě nových zpráv z eurozóny rizikem španělské aukce (dluhopisů), které ukážou, jak silně postupuje nákaza," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK