Španělé prodali další dluhopisy, zaplatí ale citelně vyšší úrok

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 17. května (ČTK) - Španělé na trhu umístili další státní dluhopisy, tentokrát se střednědobou splatností. Vzhledem k eskalaci problémů v eurozóně a vzestupu nervozity kvůli spekulacím o případném odchodu Řecka z eurozóny je ale Madrid nucen zaplatit výrazně vyšší úrok, než platil v předchozích aukcích ještě před měsícem.

Španělské ministerstvo financí prodalo dvě emise splatné v roce 2015 v celkovém objemu 2,5 miliardy eur (asi 63,7 miliardy Kč). Umístilo také papíry se splatností v roce 2016, kterých prodalo za miliardu eur (zhruba 25,5 miliardy Kč). Objem prodeje je na horní hranici zamýšleného pásma, které si ministerstvo stanovilo.

Emise splatná 31. ledna 2015 má průměrný hrubý výnos 4,38 procenta. To je výrazně více než v předchozí aukci srovnatelných papírů, která byla v dubnu a v které výnos činil 2,89 procenta. Poměr poptávky k nabídce však nyní dosáhl 4,5 proti 2,4 v dubnu. To znamená, že zájem o dluhopisy byl na trhu značný.

Podobně dluhopisy splatné 30. července mají průměrný hrubý výnos 4,88 procenta, zatímco v předchozí aukci ze začátku května výnos činil jen 4,04 procenta.

U dluhopisů splatných 30. dubna 2016 průměrný výnos vystoupil na 5,11 procenta, přestože v minulé aukci v polovině března investorům stačil za srovnatelné papíry výnos 3,37 procenta. Po těchto papírech byla zároveň i slabší poptávka než minule.

Prodej státních dluhopisů je pro vlády rutinní záležitost. Výnosy z prodeje se používají na krytí deficitů, ale i na úhradu splatných závazků. V poslední době se vývoji výnosů státních dluhopisů věnuje zvýšená pozornost hlavně kvůli dluhové krizi. Ve srovnání s loňským podzimem je teď situace klidnější, v posledních dnech se ale začíná znovu zhoršovat.

V případě Španělska mají investoři obavy nejen z vysokého zadlužení, ale i z problémů tamního bankovního sektoru. Potvrdilo se také, že španělská ekonomika je v recesi, která možná potrvá déle, než se předpokládalo. Bude přitom hodně záležet na celkovém vývoji eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK