Prezident Klaus podepsal novelu zákona o investičních pobídkách

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Strategičtí investoři budou moci na své projekty dostat přímé státní dotace. Šanci získat investiční pobídky získaly také společnosti zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Umožnila to novela zákona o investičních pobídkách, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. O prezidentově podpisu dnes ČTK informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Novela zákona o investičních pobídkách prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let a počítá s tím, že pro získání pobídek bude muset investor v případě technologických center vytvořit alespoň 40 pracovních míst.

Schválení novely je podle Jana Linharta z poradenské společnosti KPMG krok správným směrem. "Investiční pobídky v současné podobě, které platí od poloviny roku 2007, nebyly pro investory příliš zajímavé," sdělil ČTK Linhart.

Nejdůležitější změnou je podle Linharta prodloužení období pro čerpání daňových úlev z pěti na deset let. "To umožní přilákat investory s drahými moderními technologiemi. U velkých high-tech investic je totiž zpravidla delší návratnost vložené investice, což znamená i pozdější čerpání slevy na dani," podotkl.

Za přelomové Linhart považuje vymezení takzvané strategické investiční akce, která má poskytovat přímé dotace velkým projektům. "Ačkoliv je tato podpora v návrhu zatím omezena, jedná se o instrument, který ČR zatím chyběl, a nepochybně bude možné po vyhodnocení prvních zkušeností zvažovat další rozšíření tohoto konceptu," uvedl Linhart.

Investiční pobídky nabízí většina států a jsou pro velkou část investorů jedním z hlavních motivů pro umístění investic v dané zemi. Podle průzkumu KPMG z roku 2008 by pouze 27 procent investic na zelené louce přišlo do ČR i bez investičních pobídek.

Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Cílem novely je přilákat do ČR podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK