Ropa Brent kvůli Řecku oslabila pod 109 dolarů

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. května (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes klesla pod 109 dolarů za barel, a sestoupila tím na minimum od počátku ledna. Ropný trh se bojí vývoje v Řecku, který může prohloubit krizi v eurozóně a vést až k jejímu rozpadu. Americkou ropu naopak podpořily naděje na zmírnění přebytků ropy v klíčovém ropném překladišti na americkém Středozápadě.

Cena Brentu v nově nastupujícím červencovém kontraktu klesla v 17:25 SELČ o 1,12 centů na 108,63 dolaru za barel, nejníže od 3. ledna. Ve středu vypršel červnový termín Brentu na 111,71 dolaru. Ještě na počátku května byla ropa Brent nad 120 dolary.

Americká lehká ropa WTI naopak mírně získala na zhruba 92,90 dolaru. V úterý klesla až na 91,81 USD, nejníže od počátku listopadu.

Ropu sráží obavy z nových voleb v Řecku, které mohou vést k odchodu země z eurozóny. Nervozitu truh zvýšila zpráva, že Evropská centrální banka ve středu zastavila poskytování likvidity některým řeckým bankám. Vládnou i obavy ze situace španělského bankovního sektoru kvůli problémům společnosti Bankia. "Ropný trh, stejně jako jiná riziková aktiva, je ve vleku velké nejistoty, která obklopuje eurozónu," řekl agentuře Reuters analytik komoditního sektoru Harry Tchilinguirian z banky BNP Paribas.

Americká ropa zůstala stabilní, protože dnes by měl být obrácen tok ropovodu Seaway tak, aby ropa proudila ze zahlceného překladiště v Cushingu v Oklahomě do Houstounu a pak dál k rafineriím na pobřeží Mexického zálivu. To by mělo snížit přesycení klíčového místa dodávek ropy pro fyzické vypořádání obchodů na newyorské burze NYMEX a postupně snížit cenový rozdíl mezi WTI a Brentem.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 108,63 109,75 New York - Nymex WTI červen 92,90 92,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK