Americké akcie kvůli špatným statistikám a eurozóně klesají

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který se během dne prohluboval. Trh oslabovaly nepříznivé údaje z domácí ekonomiky a obavy ze zhoršení dluhové krize v eurozóně.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) ztrácel 0,5 procenta a byl kolem 12.537 bodů. Širší index S&P 500 oslabuje pátý den po sobě a se ztrátou 0,7 procenta se v poledne pohyboval kolem 1316 bodů. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 1,1 procenta na 2842 bodů.

Náladu investorů podkopal první pokles indexu budoucí ekonomické aktivity v USA po sedmi měsících a nečekané oslabení ukazatele průmyslové aktivity v centrální oblasti amerického východního pobřeží. Údaje zvýraznily obavy z útlumu hospodářského oživení.

"Trh to nečekal, soustředil se na rizika přicházející z Evropy," řekl agentuře Reuters k reakci akcií na americké údaje Subodh Kumar, šéf torontské firmy Subodh Kuamr & Associates.

Nepříznivě na trh také působily zprávy, podle nichž klienti španělského bankovního domu Bankia stáhli za minulý týden vklady v sumě přes miliardu eur, což ale popřela španělská vláda, která Bankii minulý týden zestátnila. Už ve středu trh znervóznila zpráva, že Evropská centrální banka zastavila některým řeckým bankám financování. Řecko udržuje investory v napětí od nedávných voleb a nyní se bude trh zaměřovat na nové volby v půlce června, které rozhodnou o dalším osudu předlužené země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK